Пропускане към основното съдържание

Тестове ПИР

Тестове ПИР
I.Дълбоки шийни екстензори/атлантоокципиталната става/.
1.Тест-при скъсени м-ли,П не може да достигне с брадичката до стернума.
2.ПИР-ИП-седеж,рех-ра е зад него-прав,като главата и долната част на трупа се облягат на рех-ра.Захвата-2 и 3 пръст се поставят на os zygomaticum отгоре,а плаците се поставят отзад на тила в/у двете protuberancia occipitalis.
3.Манипулация-разтяга се по посока на флексия до болка,след това П леко напряга в обратната посока,като това напрежение се подпомага от напрежението на очната ябълка,погледът се насочва нагоре към тавана,фиксиран в една точка.Рех-ра подпомага разстягането като се придвижва назад.
NB!Никога не връщаме главата в ИП/предишното/.
II.M.levator scapule
1.Тест-ИП-тилен лег,рех-ра е на противоположната страна на скъсения м-л,ръката сочеща ДК се поставя на залавното място,а другата ръка,която сочи главата обхваща главата отзад на тила и прави флексия и латерофлексия.При скъсяване има болка в залавното място.
2.ПИР-а) ИП-тилен лег,главата е леко извън кушетката.Ръката на П от страната на скъсяването е в супинация и се поставя под таза/за стабилизиране на лопатката/.Рех-ра е зад П,обхваща главата му,като ухото на П е м/у тенър и хипотенър/2р./ и от това положение отвежда главата косо нагоре във флексия и латерофлексия.Разстягането се подпомага от напрежението на очния м-л в посока на движението-косо,нагоре.
III.M.trapezius
1.Тест-при скъсен м-л-П не може да достигне с ухо рамото си от тилен лег.
2.ПИР-ИП-тилен лег,рех-ра е на противоположната страна на изследвания м-л-странично едната ръка сочеща ДК на П,обхваща и стабилизира рамото от страната на скъсяването.Другата е поставена като венец зад главата на П,така че ухото му да остане с/у тенър и хипотенър.
NB!По време на манипулацията не трябва да се допуска ротация на главата и погледа следи посоката на движение на главата.
IV.M.biceps femoris,m.semimembranosus,m.semitendinosus/ишукорална м-лна група/.
1.Тест-чрез псевдоласер-ИП-тилен лег,нетестувания крак е с флексия в КС и е поставен на кушетката. Рех-ра е обхванал тестувания крак и го повдига нагоре.При скъсени м-ли-при повдигането П чувства опъване и дърпане в областта на тези м-ли/+ епри дископатии,радикулити/.При повдигане на крака се чувства болка по ходан на n.ishisdicus и в лумбален дял/Ласер +/.
2.ПИР-Същото ИП-едната ръка стабилизира,а другата обхваща крака в областта на глезен.
V.M.soleus
1.Тест-когато е скъсен,при клек петите се отделят от пода.За целия m.triceps soure-ИП тилен лег,краката са на кушетката,едната ръка обхваща крака в областта на ахилесовото сухожилие,а другата,страна на малкия или големия пръст на ходилото.Ако П не може да извърши дорзална флексия значи м-ла е скъсен.
За m.soleus коляното трябва да бъде свито в КС,ИП-лицев лег.
VI.ПВМ
1.Тест-при скъсена П от седеж не може да достигне коленете си с челото.
2.ПИР-за торакален дял-ИП-разкрачен седеж/П е яхнал кушетката/.Ръцете на П са зад тила,вкопчени една в друга,рех-ра е на противоположната страна на скъсяването.Ръката която сочи ДК на П се поставя отпред на гърдите,като ги обхваща,а също обхваща и противоположното рамо.Другата ръка се поставя на залавното място на скъсения м-л и от това положение се навежда напред и се завърта.
3.ПИР за лумабален дял/форсирана флексия/.ИП-тилен лег  с максимална флексия на единия или двата крака в зависимост от това от коя страна е скъсяването.Оказваме съпротивление в областта на подбедрицата на флектирания крак отпред под коляното. Целта е разстягането,П да допре максимално бедрото до коремната м-ра.
VII.M.piriformis
1.Тест-при скъсен м-л П не може да допре подбедрицата до кушетката от положение на лицев лег.
2.ПИР-рех-ра е от страната на скъсяването,ИП-лицев лег с флексия в КС.Едната ръка стабилизира в лумбален дял,а другата обхваща ГС от вътрешната страна.Разстяга се по посока на вътрешна ротация в ТЗС.
VIII.Ахилмоделмия/възпаление на ахилесовото сухожилие/.
1.ИП-лицев лег,едната ръка палпира залавното място а другата е поставена на стъпалото,като пръстите на ръката сочат петата.
IX.M.levator ani
1.Тест-при скъсен м-л има бодежи.
2.ПИР-двете ръце кръстосани се поставят в/у глутеусите и оказват съпротивление в противоположна посока.П свива свинктерите а ние разстягаме навън при тяхното отпускане.
X.M.sternocleidomastoideus
1.ИП-седеж,рех-ра е зад П в противоположна на скъсяването страна.Ротира главата в противоположна посока,като съпротивлението е в областта на брадата,а другата ръка стабилизира рамото.
XI.M.pectoralis major
1.Тест-ип-тилен лег,рех-ра е от страната на скъсяването към долната част на П.В зависимост от това коя част на м-ла искаме да тестуваме,ръката се поставя в различни ИП:
-горна част-ръката на П е поставена хоризонтално
-средна и долна част-ръката е диагонално нагоре
NB!Ръката е винаги в супинация,при скъсен м-л,ръката не може да легне в/у кушетката.
2.ПИР-същото ИП,същото ИП на рех-ра,като едната му ръка,която сочи ДК на П се поставя в/у стернума,като пръстите са в/у м-ла.Другата ръка е в дисталната част на предмишницата,за да окаже съпротивление П напряга в противоположна посока т.е. нагоре.
XII.M.biceps brachii
1.Тест-при скъсен м-л,ръката не може да направи екстензия.
2.ПИР-ИП-седеж,едната ръка на рех-ра стабилизира рамото,другата ръка се поставя в средната част на антебрахиума.Разстягането е по посока на екстензия,П напряга по посока на флексия/ПИР може и от ИП-тилен лег/.
3.ПИР за дългата глава на m.biceps brachii-ръката на П е зад тялото при 90º флексия в ЛС,при скъсяване се ограничава супинацията,а разстягането е по посока на пронация.
XIII.Радиален и улнарен епиконделит
1.M.supinator-ограничена е пронацията.Тук се залавят супинаторите и екстензорите,скъсени са супинаторите.
2.ПИР-ИП-седеж,ръката се поставя  пред тялото на П, в областта на кръстта с флексия 90º в ЛС.Рех-ра застава от страната на дланта,ръката сочеща ДК се поставя на епикондел радиалис,за да палпира залавното място,а другата ръка обхваща китката, съпротивлението е в посока на супинация, а ние разтягаме по посока на пронация.
3.Улнарен епиконделит-ограничена е супинацията,защото тук се залавят пронаторите и флексорите.
4.ПИР-ИП-седеж,ръка до тялото в максимална флексия в ЛС,рех-ра поставя едната си ръка в областта на епикондел улнарис,а другата обхваща пръстите като палеца е на дорзалната страна на китката.
5.Радиален епиконделит-за радиалния епикондел се залавят екстензорите на китката и пръсти + m.supinator.При епиконделита имаме ограничение в пасивната флексия на китка и пръсти.
6.ПИР-П е седнал,ЛС е във флексия и опряна на маса или в ръката на рех-ра.Рех-ра обхваща китка и пръсти отгоре,като ги флектира до границата на съпротивление,П извършва екстензия на китка и пръсти,а ние разстягаме в противоположна посока.
XIV.M.iliopsoas
1.ИП-тилен лег,подбедриците висят извън кушетката.Не тестувания крак се обхваща с двете си ръце в областта на подбедрицата и се приближава към трупа,при скъсен м-л бедрото не може да легне в/у кушетката.Ако и подбедрицата се повдигне при това ИП следва че е скъсен и m.rectus femoris.
2.ПИР-ИП-тилен лег,os coccyges е на ръба на кушетката,тестуваният крак е в същото ИП,обхваща се от П в областта на подбедрицата.Рех-ра е от страната на скъсяването,едната ръка на рех-ра от към главата палпира м-ла в областта на ингвиналната гънка, а другата се поставя  на дисталната част на бедрото.Разстягането е по посока на екстензия-надолу.
XV.M.rectus femoris
1.ИП-лицев лег,рех-ра е от страната на скъсяването.Ако П не може с пета да опре m.gluteus max. при флексия в подбедрицата,то м-ла е скъсен.ПИР се прави от същото ИП,като оказваме съпротивление от глезена към m.gluteus max.,за да се допре петата максимално.
XVI.M.gluteus medius-трохантерит/имаме болки в областта на трохантера/.
1.ПИР-ИП-тилен лег,кракът които е здрав е сгънат в КС и ТЗС и е прехвърлен над другия,стъпалото е в/у кушетката,едната ръка от страната на главата и скъсяването се поставя на трохантер майор,а другата в областта на дисталната част на подбедрицата. Разстягането е в посока на аддукция.Манипулацията продължава до премахване на болката.
XVII.ПИР за аддукторите на ДК
1.Тест-ИП-тилен лег с разкрачени крака,при скъсени аддуктори,липства нормален обем на абдукцията в ТЗС.
2.ПИР-ИП-тилен лег,рех-ра стабилизира противоположната страна в областта на спина илиака,а другата му ръка обхваща глезена,след изчерпване на пасивната абдукция,П оказва съпротивление по посока на аддукция, а ние тазстягаме в посока на абдукция.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Функционални изследвания и проби на ОДА

Функционални изследвания и проби на ОДА I.Динамометрия Представлява измерване на мускулната сила.Предимно се изследва мускулната сила на ръката,екстензорите на гърба и ДК.Измерването се извършва с динамометър.За измерване на м-лната сила на ръката се използва ръчен динамометър,от ИП-стоеж динамометъра се хваща в дланта,ръката е отпусната с екстензиран лакет,ръката се абдуцира 90º в РС и се стиска с всички сили и се привежда до тялото.Пробата се прави 3 пъти и се взема най-високата ст-ст.Извършва се двустранно-с лява и дясна ръка. Измерването на гръбните екстензори на ДК се извършва с телесен динамометър/рядко се използва/. II.Плантограма Измерва свода на ходилото.Има два диаметъра-надлъжен и напречен.При нормално ходило се стъпва на пета,външен ръб и пръсти,като до 3г.в.-плоскостъпието е физиологично.Свода на ходилото се оформя от тибиалната м-ра и от m.flexor pollicis longus.При претоварване,травми,фрактури на тазовата м-рата се получава плоско ходило/pes planus/.Може да има 1-ва

Ъглометрия

Ъглометрия Е метод за измерване на обема на движение в ставите,съществуват различни методи за измерване.Ние използваме системата SFTR -S/сагитална/-флексия и екстензия -F/фронтална/-абдукция и аддукция -T/трансверзална/-хоризонтална абдукция и аддукция -R/ротационна/-външна и вътрешна ротация Движенията в дадена равнина се отчитат с 3 числени ст-ти,изклюения правят само анкилозите. Средната ст-ст винаги бележим с 0 неутралната ИАП/исходна анатомична позиция/ на краиника.От тази ИП започва измерването,за всяка става ИП е различна. Пред 0 записваме далечните движения: -екстензия -абдукция -радиално отвеждане -супинация -външна ротация -дорзална флексия на стъпалото След 0 записваме близките движения: -флексия -аддукция -вътрешна ротация -пронация -улнарно отвеждане -плантарна флрксия Когато измерваме дадена става записваме равнината после ставата и накрая измерването и винаги го правим двустранно. /S-РС-екстензия 45º 0 флексия170º/ /F-РС-абдукция180º 0 аддукция30º

Що е Рехабилитация?

Що е Рехабилитация? Максимално възстановяване във всяко едно отношение на дадената личност.Тя е комплект от медикосоциални мероприятия насочени към предпазване от заболявания, към бързо възстановяване към застрашените от инвалидизация лица-които мериприятия започват да се осъществяват още от началото на патологичния процес, като продължават през целияпериод на заболяването и целят максимално възстановяване на психическите,физическите,социалните,професионалните и икономическите възможности на П. Основни принципи на рехабилитацията. 1.Рехабилитационните мероприятия трябва да започнат максимално рано, непосредствено след заболяването. 2.Непрекъснатост и етапност в провеждането на рехабилитационните мероприятия-целия процес да е верижен. 3.Комплексност в рехабилитационната програма-с включване на медицински,педагогически и социално-икономически занимания/професионални/+ ДЕЖ. 4.Индивидуален подход при определяне х-ра и обема на рехабилитационните мероприятия-в лечението трябва да бъдем