Пропускане към основното съдържание

Пост изометрична релаксация ПИР

Пост изометрична релаксация ПИР
Това е съвременна релаксираща и обезболяваща методика,дял от мануалната терапия. Тя цели м-лно улесняване и подтискане на базата на проприоцептивното рефлекторно повлияване.Обезболяващия ефект се изразява в/у м-лнити инсерции/залавните места на м-лите/.Използва се при напрегната/регидна/ м-ра,не се прилага при спастична м-ра. Действието на ПИР се обяснява с описания от Шеринтън феномен на реципрочната инервация,а именно когато м-лите двигатели се скъсяват техните антагонисти по рефлекторен път-физиологично се релаксират.Този феномен позволява движенията да са гладки,плавни и координирани.При увреди на ЦДН и ПДН функцията липства.
Мускулите са два вида:
-динамични-съдържат бели м-лни влакна,бедни са на миоглобин,съкращават се бързо и импулсите се получават от пирамидната НС,те отслабват и хипотрофират.
-статични-те са богати на червени м-лни влакна и на миоглобин,съкращават се бавно.Импулсите се получават от екстрапирамидната НС.Те се скъсяват.На тях прилагаме ПИР.На базата на тези неща се получава мускулен дисбаланс.
М-лите които се скъсясват са:
-m.gastrocnemius
-m.soleus
-m.rectus femoris
-m.iliopsoas
-m.trapezius
-m.levator scapulae
-m.sternocleidomastoideus
-m.pectoralis major
-цялата ПВМ
-m.adductor magnus
-m.adductor longus
-m.adductor brevis
-ишукорална м-ра
-пронаторите
-супинаторите
Техника на ПИР
Първо се установява функционалната патологична находка-кой м-л е скъсен и кои м-лни е влакна са болезнени.В коя посока да се извърши разстягането,от къде произлиза болката-от лигамента,от ставен блокаж и др,каква е контрактурата в ставата,дали има ставен блокаж.
Техника на изпълнение на ПИР
М-лът се разтяга пасивно до съпротива,без болка и насилие,в противоположна посока на скъсяването.От това ИП,П извършва активно напрежение на разстегнатия м-л, манипулаторът оказва минимално съпротивление в посока обратна на напрягането. Задържаме в това положение 10-20сек или бройм до 7-14-21-28,число делено на 7,7 се приема за биологично число.Колкото е по-голямо ограничението бройката на повторенията е по-голяма.7 има отношение при физиологичния ритъм.П вдишва при напрягането и издишва при отпускането,издишането да е дълбоко и шумно.Може да се направи пауза 20сек.Тогава се използва тьй наречения феномен на разстапянето, физиологичен феномен при което м-лът се изморява и удължава.
От новото разтегнато положение/след повторението/ повтаряме същата процедура още 2-3 пъти без да връщаме в ИП,като общо повтаряме 3-5 пъти.
Показания:
-лигаментарни болки
-цикатрикси
-контрактури
-Трохантерит
-при всички заболявания на ОДА с болка
-ограничения
-нарушена подвижност
ПИР е насочен към състоянието.ПИР е целенасочен в/у м-л или м-лно влакно, нецеленасочен в/у м-лна група.
Много от ПИР може да се извършват и като автопир.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Функционални изследвания и проби на ОДА

Функционални изследвания и проби на ОДА I.Динамометрия Представлява измерване на мускулната сила.Предимно се изследва мускулната сила на ръката,екстензорите на гърба и ДК.Измерването се извършва с динамометър.За измерване на м-лната сила на ръката се използва ръчен динамометър,от ИП-стоеж динамометъра се хваща в дланта,ръката е отпусната с екстензиран лакет,ръката се абдуцира 90º в РС и се стиска с всички сили и се привежда до тялото.Пробата се прави 3 пъти и се взема най-високата ст-ст.Извършва се двустранно-с лява и дясна ръка. Измерването на гръбните екстензори на ДК се извършва с телесен динамометър/рядко се използва/. II.Плантограма Измерва свода на ходилото.Има два диаметъра-надлъжен и напречен.При нормално ходило се стъпва на пета,външен ръб и пръсти,като до 3г.в.-плоскостъпието е физиологично.Свода на ходилото се оформя от тибиалната м-ра и от m.flexor pollicis longus.При претоварване,травми,фрактури на тазовата м-рата се получава плоско ходило/pes planus/.Може да има 1-ва

Ъглометрия

Ъглометрия Е метод за измерване на обема на движение в ставите,съществуват различни методи за измерване.Ние използваме системата SFTR -S/сагитална/-флексия и екстензия -F/фронтална/-абдукция и аддукция -T/трансверзална/-хоризонтална абдукция и аддукция -R/ротационна/-външна и вътрешна ротация Движенията в дадена равнина се отчитат с 3 числени ст-ти,изклюения правят само анкилозите. Средната ст-ст винаги бележим с 0 неутралната ИАП/исходна анатомична позиция/ на краиника.От тази ИП започва измерването,за всяка става ИП е различна. Пред 0 записваме далечните движения: -екстензия -абдукция -радиално отвеждане -супинация -външна ротация -дорзална флексия на стъпалото След 0 записваме близките движения: -флексия -аддукция -вътрешна ротация -пронация -улнарно отвеждане -плантарна флрксия Когато измерваме дадена става записваме равнината после ставата и накрая измерването и винаги го правим двустранно. /S-РС-екстензия 45º 0 флексия170º/ /F-РС-абдукция180º 0 аддукция30º

Що е Рехабилитация?

Що е Рехабилитация? Максимално възстановяване във всяко едно отношение на дадената личност.Тя е комплект от медикосоциални мероприятия насочени към предпазване от заболявания, към бързо възстановяване към застрашените от инвалидизация лица-които мериприятия започват да се осъществяват още от началото на патологичния процес, като продължават през целияпериод на заболяването и целят максимално възстановяване на психическите,физическите,социалните,професионалните и икономическите възможности на П. Основни принципи на рехабилитацията. 1.Рехабилитационните мероприятия трябва да започнат максимално рано, непосредствено след заболяването. 2.Непрекъснатост и етапност в провеждането на рехабилитационните мероприятия-целия процес да е верижен. 3.Комплексност в рехабилитационната програма-с включване на медицински,педагогически и социално-икономически занимания/професионални/+ ДЕЖ. 4.Индивидуален подход при определяне х-ра и обема на рехабилитационните мероприятия-в лечението трябва да бъдем